Ēst gatavošana dabā ir piedzīvojuma garšīgākā daļa

Ēst gatavošana dabā pat nelielam pārgājienam, velo vai SUP braucienam var būt jaudīgs papildinājums un piešķirt pavisam citu piedzīvojuma garšu. Savukārt dodoties dabā uz ilgāku laiku, tā būs enerģijas un spēka avots, lai vari baudīt piedzīvojumu.

Gatavot ārā var gan vasarā, gan ziemā. Vasarā kā bonuss būs iespēja izmantot mežā un pļavās pieejamos zaļumus, ogas un sēnes. Bet ziema, īpaši tad, kad zemi klāj sniegs, pasākumam piešķirs īpašu eksotiku. Ziemā noteikti jāpiedomā arī pie apģērba, lai gaidot silto maltīti, nesanāk pamatīgi nosalt. Starp citu, Red Origina mēteļi neliks vilties.

Lai ēst gatavošana būtu veiksmīga, pirms došanās arā no mājas ir ieteicams paveikt priekšdarbus. Tas atvieglos gan gatavošanu, gan produktu transportēšanu.

Kādus priekšdarbus var paveikt pirms došanās dabā? 

  • Pirms sāc krāmēt somu, uztaisi sarakstu ar inventāru un ēdiena gatavošanas sastāvdaļām, kas Tev būs nepieciešamas. Ja uz ēst gatavošanas vietu nedosies ar auto, ņem līdzi tikai pašu nepieciešamāko. Ja meklē labu somu, tad te vari atrast dažādas ūdens drošas somas.
  • Vispirms pārliecinies vai Tev ir viss nepieciešamais inventārs un vai tas ir darba kārtībā. Piemēram, ja ēst gatavosi uz gāzes degļa, tad noteikti pārbaudi vai gāzes baloniņš ir gana pilns. Ja baloniņš nav pilns, visa gatavošanās un ēst gatavošana dabā var beigties nesākusies.
  • Vismaz dažus ēst gatavošanus procesus vari paveikt jau mājās. Piemēram, sasmalcināt un sagriezt daļu vai visus nepieciešamos produktus – sīpolus, gurķus, burkānu u.c. Tas arī samazinās vietu, ko ēdiens aizņems Tavā somā. Ēdiena sastāvdaļu sagriešana un mizošana var arī kalpot kā komandu saliedējoša aktivitāte, kas ļauj ēst gatavošanā iesaistīt visus pasākuma dalībniekus. 
  • Starp citu, ja Tev šķiet kārdinoši upes krastā nogaršot plānās pankūkas ar ievārījumu, tad arī mīklu vari pagatavot mājās. To vari paņemt līdzi pudelē vai termosā. Mums tam labi kalpo Red Original termopudeles.
  • Arī omleti vari sakult jau mājās, ieliet drošā traukā un gatavojot ēst Tev to atliks tikai uzliet uz pannas.
  • Atceries, Tev nav jāņem līdzi pilna eļļas pudele, sāls trauks, kilograms cukurs… to visu ir iespējams ievietot daudzreiz lietojamos mazāka izmēra trauciņos un paņemt līdzi tikai tik, cik tiešām nepieciešams. 
  • Traukus izvēlies tādus, kas izgatavoti no pēc iespējas vieglāka materiāla, bet vienlaikus ir izturīgi. Gatavošanas instrumenti var būt daudzfunkcionāli.
  • Nažus un dakšiņas iesaiņo tā, lai tie neizduras cauri somai. Vasarā Tev labi noderēs aukstumsoma, lai produkti saglabātu svaigumu un nesabojātos.
  • Parūpējies arī par maisu, kur salikt visus atkritumus, kas radīsies gatavošanas procesā, lai tos neatstātu dabā.

Divas receptes, ko esam iecienījuši mēs un nereti gatavojam Supfit.lv pasākumos

Uz oglēm cepti banāni

Sastāvdaļas: banāni, šokolāde (var būt arī ar smalkiem riekstiem), maršmelovi.

Pagatavošana:

  • Banānā veic iegriezumu no kātiņa līdz otram galam, tā lai to var atvērt, bet miza apkašā paliek ciet.
  • Griezuma vietu paver plašāk vaļā un piepilda ar šokolādi un maršmeloviem.
  • Banānu ietin folijā tā, lai atlokot vaļā pirmā būtu redzama banāna atgrieztā puse. To nedrīkst likt uz leju.
  • Banānu liek karstās oglēs. Ugunskura vietu sagatavo un iekur ogles pirms ķeries klāt banāna gatavošanai, jo brīdī, kad liksi cepties banānu, liesmām jau jābūt nodzisušām.
  • Banāns jācep apmēram 10 – 15 minūtes. Pēc tam jāatver foliju un garšīgo saldo banānu vari izēst ar karotīti.

Plānās pankūkas pie upes

Atceries, mīklas pagatavošanu vari paveikt jau mājās un mīklu iepildīt pudelē. 

Sastāvdaļas 12 – 14 pankūkām:

  • 200 g kviešu miltu
  • 250 ml ūdens
  • 250 ml piena
  • 2 olas
  • 40 g cukura
  • 30 ml eļļas
  • nedaudz sāls
  • sviests un/ vai eļļa, ko izmantot cepšanai uz pannas

Pagatavošana:

Traukā ber miltus, sāli, cukuru, pievieno olas un eļļu. Visas sastāvdaļas samaisa un pakāpeniski lej klāt pienu, tad pievieno visu ūdeni un sakuļ viendabīgā un pavisam šķidrā mīklā.

Mīklu atstāj nostāvēties 30 – 40 minūtes (obligāti). Sakarsē pannu, tajā izkausē pavisam mazu gabaliņu sviesta un mazu drusciņu eļļas. Katru pankūku gatavo apmēram minūti no vienas puses, tad apgriež uz otru pusi un turpina gatavošanu vēl minūti.

Atceries, ka pirmā pankūka pieder cepējam un tā ir kā izmēģinājuma pankūka, kas drīkst nesanākt, bet ļoti labi parādīs, vai panna ir kārtīgi sakarsusi. Ja būs daudz ēdāju, tad Tev noteikti noderēs vismaz divas pannas.

Neatliec savu peidzīvojumu!

Var doties piedzīvojumā ar kājām, ar auto vai ar velo. Mēs iesakām pamēģināt SUP! Neticēsi, bet ir arī tādi SUP dēļi, uz kuriem ērti vari nostiprināt visas nepieciešamās mantas vairāku dienu piedzīvojumiem. Un tādus vari arī iznomāt pie mums. Bet te ir lieliska interneta vietne, kas palīdzēs Tev izvēlēties un saplānot maršrutu.

Iepirkumu grozs