Kā sagatavoties daudzdienu SUP piedzīvojumam 

Latvija ir bagāta ar upēm, kas piedāvā lieliskus ūdenstūrisma maršrutus – gan mierīgus un plūdenus, gan straujākus, mežonīgākus un šķēršļiem pilnus. SUP piedzīvojums var būt gan vienu dienu garš, gan vairāku dienu garumā.

Tradicionāli daudziem upes saistās ar laivošanu, taču ne sliktāk arī garos piedzīvojumos var doties ar SUP dēli. Patiesībā ar SUP var visu to pašu, ko ar laivu un vēl vairāk. Var izvēlēties stāvēt kājās, sēdēt vai atpūsties sauļojoties. Arī uz SUP var paņemt līdzi visas nepieciešamās lietas. Turklāt SUP nevar piesmelt un tas apgāšanās gadījumā pats ir kā negrimstošs glābšanas riņķis. 

Atšķirības vislabāk ir saprast un izbaudīt dzīvē, nevis garos aprakstos, tāpēc piedāvājam padomus, kā sagatavoties ilgākam SUP braucienam ar nakšņošanu.

Kādu SUP dēli izvēlēties 

Ja dodies ceļojumā, kas ilgāks par vienu dienu, ir svarīgi, lai uz SUP var paņemt līdzi visas nepieciešamās lietas. Tāpēc jāizvēlas dēlis ar stiprinājuma vietām vai bagāžas gumijām, zem kurām nostiprināt somu. 

Lai gan nostiprināt kravu varēs uz gandrīz visiem SUP dēļiem, visērtāk gariem ceļojumiem izmantot tam īpaši radītos “touring” jeb ceļojumu dēļus. Šie tūrisma supi ir garāki, slaidāki un ar lielāku celtspēju, kas svarīgi, ja jāņem līdzi daudz mantu. “Touring” sērijas dēļu forma piešķir labāku slīdamību un ātrumu, ļaujot pieveikt garus gabalus. Izcils tūrisma dēļu piemērs ir “Voyager” sērija, kur liela celtspēja apvienota ar labu stabilitāti un gaitas īpašībām. Pie mums vari arī iznomāt ļoti labus tūrisma SUP dēļus.

Kas jāņem līdzi  

Vispirms svarīgi lai, mantas ir kur salikt. Te noderēs ūdensdrošas somas, lai apģērbs un citas līdzņemamās lietas būtu sausumā. Tās pieejamas dažādos izmēros no maza svarīgāko lietu maciņa līdz ūdensdrošām mugursomām un pat 60 litru lieliem maisiem. Jāpievērš uzmanība, lai ūdens drošie mantu masi ir no kvalitatīva materiāli. Labi, ja tiem ir arī plecu siksna. Tas būtiski palīdzēs brīžos, kad mantas būs jānes pāri šķēršļie vai līdz nakšņošanas vietai. Ir arī ūdens drošas somas, kuras ir ērti un plaši atveramas. Salīdzinot ar ūdens drošajiem mantu maisiem, tajās būs krietni ērtāka piekļuve mantām brauciena laikā. 

Dažādiem pārtikas produktiem noder arī hermētiskas plastmasas kārbas ar droši aizveramiem “lock lock” vāciņiem no virtuves plaukta. 

Apģērbs un apavi

Pat, ja braucat vasarā, noder līdzi paņemnts apģērbs ar garām rokām un kājām, lai neapdegtu saulē, pasargātos no odiem, nenobrāztos gar koku zariem un nenosaltu vakaros. Aukstākā laikā ieteicams ģērbties vairākos slāņos, piemēram, T-krekls vai termoveļa, plāns elpojošs flīsa džemperis un virsū lietus izturīga un vēju aizturoša jaka. Viegla virsjaka noderēs arī vasaras braucienos. Ņemot vērā, ka krietni biežāk nākas saslapināt ķermeņa lejasdaļu, pat vasarā lielisks sabiedrotais būs neoprēna bikses. Tās sildīs un ļaus justies komfortabli arī vējā vai vēsā vakarā, ja būsi saslapinājies.

Līdzi jāņem droši iepakots vēl viens sausa apģērba komplekts un zeķes, ko var izmantot arī kā gulēšanas kārtu.

No apaviem supojot vasarā derēs plānas neoprēna kurpītes vai zābaciņi, sandales un viegli sporta apavi, bet atpūtas brīžiem var noderēt iešļūcenes. Daudzi laivotāji un supotāji ir iecienījuši speciālās ūdens čības, bet aukstākā laikā vajadzēs neoprēna zābakus. Jāatceras, ka apavi ne tikai silda, bet arī pasargā no pēdu savainošanas uz svešķermeņiem zem ūdens

Cepure ir svarīgs aksesuārs visos gadalaikos, lai pasargātu no aukstuma, vēja un saules. Tāpat ne tikai vasarās noderēs kompakts dvielis, kas neaizņem daudz vietas somā.

Kur gulēt

Gaumes un vajadzības ir dažādas, vienam patīk teltis, cits guļ šūpuļtīklā, bet citi izmanto ūdensdrošus guļammaisa pārvalkus jeb “bivvy bag”, vai no pončo veidotas nojumes. Bet visos gadījumos svarīgs ir guļammaiss un termoizolējošs paklājiņš. Guļammaisus un teltis vēlams izvēlēties kompaktus un vieglus, guļammais jāiepako drošā vietā, lai tam netiktu klāt slapjums. 

Ēšana

Ja īsā ceļojumā var iztikt ar sviestmaizēm un uzkodām, tad garākā braucienā noteikti būs labāk gatavot arī siltu ēdienu. Iespējas ir dažādas, vai tā būtu desu un gardu banānu cepšana ugunskurā, vai griķu, makaronu ar sautētu gaļu, brokastu putras un uzlejamo nūdeļu vārīšana. Jārēķinās, ka ne visur ir pieejama sausa malka un ir droši apstākļi ugunskuram, tāpēc ērts palīgs siltas maltītes vai kafijas tapšanā ir tūrisma gāzes deglis. Neaizmirstiet par šķiltavām vai hermētiski iepakotiem sērkociņiem! 

Protams, nepieciešama bļodiņa ēšanai, krūze, ēdamlietas un katliņš, kurā vārīt. Līdzi jāņem atbilstošs daudzums dzeramā ūdens (vasarā pat trīs litri uz cilvēku dienā), bet garākā braucienā jāplāno, kur to varēs uzpildīt. Lai padzertos brauciena laikā, ūdens vai cita dzēriena pudele jātur ātri pieejamā vietā. Šim nolūkam ieteicams izvēlēties daudzreiz lietojamas pudeles vai termosus, kas dzērienu saglabās vai nu siltu, vai vēsu – pēc vajadzības. 

Higiēna

Ceļojumā mēs nepārstājam tīrīt zobus un mazgāt rokas. Tāpēc zobu birste un pasta, ziepes, tualetes papīrs, roku dezinfekcijas līdzeklis  vai antibakteriālās salvetes arī ir jāpako somā. Vasarā īpaši svarīgs ir sauļošanās krēms, jo uz ūdeņiem apdegt ir ļoti vienkārši. 

Aptieciņa

Plāksteri un dezinficējošas spirta salvetes (vai cits brūču apstrādes līdzeklis) ir līdzņemamās aptieciņas minimums. Te varam pieskaitīt arī odu un ērču atbaidīšanas līdzekļus. Tomēr vairāku dienu piedzīvojumam ieteicams sagatavot vismaz vienu nopietnāku aptieciņu uz visiem grupas dalībniekiem.

Drošība

Lai SUP piedzīvojums nesagādātu pārsteigumus, jāatceras, ka drošība uz ūdeņiem ir svarīga. Vējainā laikā un straujā upē nepalikt ūdenī bez dēļa palīdz pavada, ko stiprina pie SUP un braucēja. Iekrišanas gadījumā aiz tās dēli var ātri pievilkt sev klāt. Tāpat svarīgs drošības elements uz ūdeņiem ir glābšanas vestes. 

Ūdenstūrisma ceļojumā nav ieteicams doties vienam, tāpat jainformē kāds tuvinieks par plānoto maršrutu un atgriešanās laiku. Svarīgi, lai telefons būtu uzlādēts un līdzi ir papildu akumulators. Telefons jāiepako tā, lai tas nesamirktu un būtu lietojams arī pēc iegāšanās ūdenī. No savas pieredzes varam piebilst, ka arī ūdensizturīgs viedtālrunis nepalīdzēs, ja tas nekur nebūs “piesiets” un izslīdot no vaļējas kabatas nonāks dzelmē pie zivīm. 

Pie drošības var pieskaitīt arī citas praktiskas lietas – atvāžamo nazi vai daudzfunkciju instrumentu (multitool), lukturīti un līmlenti, ko tautā sauc par “makgaivereni”. Ja telefonā nav GPS funkcija, tad noder arī atsevišķs navigācijas rīks. 

Te vari atrast un izvēlēties labu un kvalitatīvu drošības inventāru.

Kā izvēlēties labāko un piemērotāko maršrutu?

SUP piedzīvojums būs aizraujošāksm, ja tajā nedosies viens. Ja nevari atrast domubiedrus, SUP piedzīvojumos vari doties kopā ar mums. Ja domubiedrus esi atradis, bet nevarat izvēlēties maršrutu, droši jautājiet mums. Labs interneta resurss Latvijas ūdens ceļiem un maršruta plānošanai ir portāls Upes oga.

Lai Tev izdodās aizraujošs SUP piedzīvojums!

Iepirkumu grozs